D'où viennent les chiffres de Jan Jambon?

21 april 2016 Jan Walraven
Jan Jambon (Foto Danny Gys - Reporters)
Jan Jambon (Foto Danny Gys - Reporters)

Jambon werd in de Kamer op de rooster gelegd voor zijn uitspraken over dansende moslims. De vice-premier haalde onder meer de twitter-rangschikking aan om aan te tonen dat steun voor terreur wel degelijk een significant fenomeen is. Helaas voor de minister berust deze rangschikking, die onder meer in The Guardian en in Die Welt verscheen, op twijfelachtige wetenschappelijke basis.

Volgens L'Echo baseerden de Italiaanse "vorsers" zich bij het opstellen van de rangschikking enkel op een aantal sleutelwoorden, zonder de negatieve of positieve connotatie in rekening te brengen. In een andere studie die dat wel doet, duikt België niet op in de top 10. De oorsprong van tweets onderzoeken is bovendien erg moeilijk, aangezien het een koud kunstje is om online te liegen over je locatie of om die te maskeren.

De volledige analyse van L'Echo is te lezen via deze link.

 

LEES OOK
Jan Walraven / 26-09-2016

What makes you click

Tegenlicht onderzocht hoe ons gedrag gemeten wordt door bedrijven als Google en Facebook met de bedoeling dat gedrag te beïnvloeden.
tegenlicht