Knack interviewde Yves Liégeois

Tom Cochez
Alles over Diamantgate (Tekening Koen Huybreghts)
Yves Liégeois

Een korte bloemlezing van opmerkelijke uitspraken:

De hele geschiedenis van de diamantoorlog is één verzonnen verhaal. Men ging ervan uit dat ik destijds als procureur-generaal de heer Van Calster wilde stoppen in een onderzoek. De waarheid is net omgekeerd. Er ís geen diamantoorlog. Die is er nooit geweest. Het is een uitvinding van een aantal mensen die in de pers werd overgenomen. Ze gaat zodanig tegen alle logica en feiten in dat het onwaarschijnlijk is dat men er nog over spreekt. Het onderzoek wijst uit dat er nooit een telefoontap of wat dan ook is geweest. Je kunt natuurlijk zeggen: Apache, dat zijn indianen, en indianen schrijven indianenverhalen.

Op de vraag 'Als Apache écht zo fout zit, waarom dient u dan geen klacht in?':

Als u denkt dat ik mijn hoofddoel moet opzijschuiven om procedures te beginnen tegen mensen die nonsens schrijven, dan vergist u zich.

Over perslekken:

Als je leeft in een wereld waar mensen van onze eigen stal niet meer beschaamd zijn om allerlei documenten te lekken, dan kunnen wij de rechten van mensen niet meer waarborgen (...) Met een strafmaat van zes maanden kun je niets doen. Telefoontap is dan niet toegestaan. Je kunt niets. Maar als er een degelijke straf op staat, dan weet degene die lekt tenminste dat men hem kan pakken.

Het volledige interview in Knack kan je hier lezen.

Het Apache dossier over de diamantoorlog lees je hier.

 

LEES OOK
Jan Walraven / 19-07-2018

Trump maakt eigen hotel rijker met overheidsgeld

Amerikaans president Trump en zijn entourage spendeerden bijna 59.000 euro belastinggeld voor hun verblijf in een Schots resort dat in handen is van Trump zelf.
123987461_c4b4b3bb99_o
Jan Walraven / 12-03-2018

Kinderarbeid en slavernij bij Apple nog toegenomen

Bij een controle van meer dan 700 toeleveranciers werden meerdere gevallen van schuldslavernij en kinderarbeid ontdekt.
apple china arbeid kinderarbeid schuldslavernij arbeidsomstandigheden
Jan Walraven / 02-03-2018

Het verhaal achter de schadelijkste cyberaanval ooit

De Britten en Amerikanen wijzen Rusland als schuldige aan van 'NotPetya', de cyberaanval die wereldwijd voor miljarden aan schade veroorzaakte. De BBC reconstrueert de aanval.
kabel electronica internet online cyberaanval