Haatincidenten tegen moskeeën pieken na aanslagen

Steven Vanden Bussche
1024px-Bruxelles_(Cinquantenaire)_la_grande_Mosquée
De Grote Moskee in het Jubelpark (Foto Wikipedia)

Sinds april 2013 zijn 221 incidenten publiek gemeld via nieuwskanalen of rapporten. De organisatie heeft daarnaast nog weet van 152 andere incidenten, door individuen gemeld, maar wijst erop dat het aantal feiten allicht nog veel hoger ligt, aangezien niet elk slachtoffer zich kenbaar maakt. De meeste incidenten draaien rond bedreigingen of vandalisme.

Haatincidenten tegen moskeeën en islamitische centra in de Verenigde Staten na aanslagen. (Grafiek: (c) Pro Publica )
Haatincidenten tegen moskeeën en islamitische centra in de Verenigde Staten na aanslagen. (Grafiek: (cc) Pro Publica)

Uit de cijfers blijkt dat het geweld eind 2015 piekte na de aanslagen in Parijs en de schietpartij in San Bernardino. In 2016 is hetzelfde fenomeen te zien na de schietpartij in Orlando en de verkiezingsdag van 8 november. Dit jaar leidde het inreisverbod voor moslims uit bepaalde landen en de start van de ramadan opnieuw tot een toename van geweld, die overigens al twee jaar lang hoger ligt dan in de periode 2013-2015.

Ook Unia merkt gevolgen

Recent cijfermateriaal van incidenten tegen Belgische moskeeën en islamitische centra in ons land was niet meteen voorhanden op het kabinet van Binnenlandse Zaken.

Wel merkt het interfederaal gelijkekansencentrum Unia sinds 2015, na de aanslagen op Charlie Hebdo en Hyper Casher in Parijs (7 en 9 januari), een gevoelige stijging van dossiers die te maken hebben met de sfeer van angst of het debat over antiterroristische maatregelen. Dat staat in een recent rapport (PDF) over de gevolgen van de Europese aanslagen.

De toename werd pas echt duidelijk na de aanslagen in Parijs van 13 november en in Brussel/Zaventem op 22 maart 2016. Er waren dat jaar 22 dossiers waarbij de melder op een verband wees met de aanslagen of met terrorisme en evenveel dossiers met een verband naar antiterreurmaatregelen. Al vermoedt Unia dat het aantal dossiers slechts het topje van de ijsberg zijn.

Unia: 'De aanslagen versterken de al aanwezige islamofobie in ons land'

"De aanslagen versterken de al aanwezige islamofobie in ons land", reageert woordvoerder Bram Sebrechts (Unia). "Er is meer angst en argwaan. We zien ook dat het er steeds harder aan toe gaat."

In 2010 opende Unia 185 dossiers rond geloof, in 2015 waren dat er 330 en dat steeg ook in 2016 tot 390. In negen op de tien gevallen gaat het over moslims.

LEES OOK
Christophe Degreef / 05-08-2016

Franse premier Valls stelt 'pact' met de islam voor

En oogst daarmee kritiek bij de basis van de PS, die waarschuwt voor de macht van het Moslimbroederschap.
26281834100_666327a859_m