Congé payé

19 juli 2012 Celine Joris
Hoe beleven de minderheden in ons land vakantie? (Foto Vox Efx)
Hoe beleven de minderheden in ons land vakantie? (Foto: CC BY 2.0 Vox Efx (Flickr))
Hoe beleven de minderheden in ons land vakantie? (Foto Vox Efx)
Hoe beleven de minderheden in ons land vakantie? (Foto Vox Efx)

Hoe beleven zij de vakantie? Hoe leven zij er naar toe? Betekent vakantie voor hen hetzelfde als voor ons? Iedere week laat Apache iemand anders aan het woord. Benieuwd naar wat ons bindt of wat ons onderscheid, trok Apache de straat op.

Vakantie: een recht voor iedereen

Sinds de invoering van de jaarlijkse betaalde vakantie in de eerste helft van vorige eeuw, werd het voor iedereen mogelijk om er even 'tussenuit' te knijpen. Niet alleen de rijkere klasse, maar ook de arbeiders kregen het recht op een aantal dagen betaalde vakantie. Om even op adem te komen, de zinnen te verzetten, het ongezonde en harde leven uit de fabriek te ontvluchten.

Vakbonden hadden er lang voor gestreden en werknemers hadden er lang op gewacht. Door de jaren heen, raakte het concept stevig ingeburgerd. Niet alleen werd het aantal dagen stelselmatig verhoogd. Ook gingen mensen veel meer en gerichter plannen wat ze met die vrije tijd wilden doen. De ontwikkeling van het toerisme en de opkomst van het massatoerisme speelden handig op deze nieuwe nood in. Fietsen in de Provence, zonnen aan de Cote Azur, duiken in de Pacific, rondkuieren op de Ramblas, citytrippen in Berlijn, kamperen in Slovenië. Alles is mogelijk.

Op vakantie willen we graag dingen doen waar we anders geen of minder tijd voor hebben. Gezellig samen zijn. Tijd maken voor mekaar, voor de kinderen, uitgebreid eten. Tijd maken om een boek te lezen, uit te slapen. Dingen waar anders wordt op ingeboet. Maar wat het ook moge zijn, liefst van al doen we dit graag onder de warme zon die we hier jammer genoeg zo vaak moeten missen.

Vakantie: een culturele identiteit?

Apache vroeg zich af hoe buitenlanders die in Belgie wonen vakantie ervaren. Leven zij op dezelfde manier naar 'de grote vakantie' toe als ons? Maken zij reizen omwille van dezelfde redenen? Gaan zij het liefst terug naar hun eigen land of willen zij ook "de rest van de wereld ontdekken"? Is er met andere woorden een groot verschil in culturele beleving of delen we toch vooral dezelfde dromen en verlangens als het op onze vrije tijd aankomt?

Vanaf morgen brengt Apache iedere vrijdag een verhaal van een landgenoot over zijn of haar vakantieplannen. Over de dromen die hen bezighouden. Over wensen en verlangens. Benieuwd naar wat ons bindt of onderscheidt, bijt Mesud Oz uit Turkije morgen de spits af.

LEES OOK
Redactie Apache / 06-09-2022

Apache zoekt uitgever

Zorg jij voor het commercieel succes van de nieuwssite Apache en Apache Magazine?
apache logo inhoud heerst
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Karl van den Broeck / 24-02-2022

Apache blaast twaalf kaarsjes uit

Nog tot zondag slopen we de betaalmuur zodat iedereen gratis kan grasduinen in de artikels die we voorbije jaren publiceerden.
verjaardag apache