Over geweldspiralen, Leopold II, Google Docs en een Ecowijk

Jan Walraven
Het Oostends standbeeld van Leopold II (Foto: ID (c) Firmin De Maitre)
Het Oostends standbeeld van Leopold II (Foto: ID (c) Firmin De Maitre)

We moeten toegeven dat we het stilaan beu zijn om die Donald Trump steeds in ons weekoverzicht te betrekken, maar een Amerikaans president die er niet in slaagt om dodelijk neonazistisch geweld onvoorwaardelijk te veroordelen, die kunnen we niet negeren.

Na de terreuraanslag in Charlottesville in de staat Virginia beschuldigde Trump tot tweemaal toe beide zijden van geweld. Hij bedoelde het allesbehalve zo, maar donderdag kregen we in Barcelona opnieuw te zien dat er inderdaad een andere zijde zich van dezelfde middelen bediend.

Auto’s die op mensenmenigtes inrijden, het wordt helaas een vertrouwd beeld. Met moslimfundamentalisten en neo-nazi’s als verschillende kanten van eenzelfde medaille. Al had Trump heel wat minder moeite om het geweld van de eersten te verwerpen.

Het Oostends standbeeld van Leopold II (Foto: ID (c) Firmin De Maitre)
Het Oostends standbeeld van Leopold II (Foto: ID (c) Firmin De Maitre)

Uit Amerikaanse cijfers blijkt dat aanslagen op moskeeën pieken na jihadistische aanslagen, en Unia herhaalde dat ook in ons land de al aanwezige islamofobie versterkt wordt door de aanslagen. Europol zag vorig jaar al een “toenemende stroom van gewelddadige aanvallen door rechts-extremistische individuen en groepen”.

Het risico op een zichzelf versterkende geweldspiraal lijkt steeds groter te worden.

Kabila

Ook in Congo vreest men voor dergelijk gewelddadig opbod. President Kabila en z’n entourage laten er zich alleszins niet door vermurwen. Hun politieke en economische macht loslaten, is niet aan de orde. Ondertussen bloeit de Congolese mijnbouw als nooit tevoren dankzij onder andere de stijgende vraag naar kobalt van de auto-industrie.

De opbrengsten van de onmetelijke Congolese rijkdommen bereiken echter nauwelijks de gewone bevolking, maar houden eerder een machtige kliek nog steviger in het zadel. Net als ten tijde van Leopold II – met een enorme vraag naar rubber – is het opnieuw de auto-industrie die een Congolees regime in het zadel houdt.

Ik kan hen bij deze geruststellen, de meesten onder ons zijn al geschiedkundige nitwits

Net om zijn koloniale palmares bevond Leopold II zich deze week in het opmerkelijke, nationaal-socialistische gezelschap van Cyriel Verschaeve. Beide heren zijn immers ondanks hun zwartgeblakerde verleden nog steeds opvallend aanwezig in de publieke ruimte.

Bij Apache stellen we ons al langer vragen bij de plaats van onze geschiedenis in de publieke ruimte, maar deze week leek ook de rest van Vlaanderen te ontdekken dat daar nogal wat mis mee is.

Nu goed, blijkbaar zijn verschillende burgemeester bang dat we door het verwijderen van een standbeeld of het wijzigen van een straatnaam plots geschiedkundige nitwits zullen worden. Ik kan hen bij deze geruststellen, de meesten onder ons zijn het al.

Multinationals

Straten komen, straten gaan, maar Google Docs zal altijd blijven bestaan. Althans, dat kunnen we maar beter hopen, want mocht de dienst er ooit mee ophouden te bestaan, loopt de wereld vast.

Jammer als u net een offerte hebt opgevraagd voor een atoomschuilkelder na de onheilsberichten van vorige week, deze week checkt u maar of u niet al te afhankelijk bent geworden van de multinationale internetgiganten.

Laat het nu net weer die multinationals zijn die bevoordeeld worden door de EU. Niets nieuws onder de zon, zegt u? Wel, dat denkt de EU blijkbaar ook.

Het zijn namelijk de grootschalige internationale platformen die de deeleconomie domineren, en de EU lijkt hen voorlopig geen strobreed in de weg te leggen.

De EU lijkt te vergeten dat ook wanneer we een auto delen in plaats van kopen, die auto weliswaar iemands eigendom moet zijn. U raadt het al, die van de grootschalige platformen. En die verdienen daar natuurlijk heel veel geld mee. Hopelijk schiet de politiek op tijd wakker, maar op dat vlak heeft die natuurlijk de schijn tegen.

Jetski

Want ook in de vluchtelingencrisis holt de EU achter de feiten aan. Nadat Europa een deal sloot met de Turkse president Erdogan en daarmee de Balkanroute drooglegde, verlegde de vluchtelingenroute zich naar Libië en Italië. Waarop die route werd aangepakt. En nu blijkt dat het aantal vluchtelingen dat vanuit Marokko illegaal de oversteek naar Spanje maakt, dit jaar verviervoudigd is.

Het is een kwestie van tijd voor er een foto van Filip Dewinter op een waterscooter opduikt

Sommige vluchtelingen maken de relatief korte oversteek in de Straat van Gibraltar zelfs op jetski's. Het is een kwestie van tijd voor er een foto van Filip Dewinter op zo’n waterscooter opduikt.

We zagen de man al met een segway in de weer, maar op een fiets hebben we de Vlaams Belanger nog niet gezien. Of hij tot het doelpubliek van wielerploeg Lotto-Soudal behoort, laten we in het midden. De ploeg van de Nationale Loterij zet z'n deuren weliswaar open voor alle supporters en wielerminnende ondernemers. In ruil voor hun investering krijgen ze echter vrij weinig te zeggen in de pas opgerichte coöperatie.

Keren we onze blik ten slotte naar Gent. Het bestuur van de fiere Arteveldestad kreeg het de laatste maanden al serieus te verduren. De jaarlijkse feesten boden een klein beetje soelaas, en nu iedereen daarvan is uitgerust, doen we graag opnieuw een boekje open.

Ditmaal namen we de prestigieuze Ecowijk onder de loep, stadsontwikkeling op maat, zoals wij het noemen. Opnieuw heel veel dezelfde namen, met zelfs een cameo voor Optima, ditmaal in een opvallende constructie tussen Sogent, UGent en hockey- en tennisclub La Gantoise.

Vrie wijs!

LEES OOK
Tom Cochez / 13-10-2018

Een vriendelijk gezicht brengt overal licht

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met verkiezingen en niets dan verkiezingen.
gelukkig
Jan Walraven / 18-02-2018

Had je 10 miljoen, wat zou jij dan doen?

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week over miljoenen, miljoenen, miljoenen en... miljoenen.
vakantie strand miljoen reis
Jan Walraven / 13-08-2017

Over eieren, vuur, furie en Gentse OCMW-gronden

Op zondag serveert Apache een dwarse kijk op de actualiteit van de voorbije week.
trump kip joe flood