Had je 10 miljoen, wat zou jij dan doen?

Jan Walraven
vakantie strand miljoen reis
De Week van Apache

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week over miljoenen, miljoenen, miljoenen en... miljoenen.

Dat is ongeveer wat er bij de favoriete bouwpromotor van Bart De Wever gebeurde. Land Invest en aanverwanten kregen in 2014 bijna 20 miljoen euro krediet van de toen al bijna failliete Optima Bank. Dat de Gentse bank zichzelf op die manier verder kopje onder duwde is de curatoren echter niet ontgaan. En ook de dubbele petten van bestuurders Luc Van den Bossche en Geert Versnick in dit verhaal doen de wenkbrauwen van de curatoren fronsen.

Maar wat als je ook een paar miljoen nodig hebt om jezelf geld uit te keren? Dan vraag je toch gewoon een lening van een door de Luikse PS gecontroleerd pensioenfonds. Nogal wiedes. Dat we dat nog moeten uitleggen!

Ja, er moesten ook hier een aantal mensen een paar keer van petje wisselen. Maar die stoelendans was niet voor niets. Twee partijen konden langs de kassa passeren: de Nederlandse familie Schaling en een zekere Erik Van der Paal. Was het toeval dat naast het quasi voltallige Antwerps schepencollege ook het kruim van de Luikse PS naar zijn verjaardagsfeestje afzakte? Wie weet.

Ondertussen zou Van der Paal zijn aandeel in Land Invest verkocht hebben. Bezorgde lezers kunnen we geruststellen, hij zegt tevreden te zijn met de prijs die hij ervoor kreeg. Al mogen we ook niet altijd alle waarde in geld uitdrukken, beste Erik.

vakantie strand miljoen reis

Eerlijk duurt het langst

Eerlijk vastgoed, het zou een gat in de markt kunnen zijn. We zijn geen economen, maar voor kledij blijkt dat toch redelijk goed te werken. Fair fashion heet dat tegenwoordig. In Gent is dat een doorslaand succes, al moeit het stadsbestuur zich er wel mee. We weten echter niet zeker of dat in het geval van fair vastgoed ook zo’n goed idee is.

Vergeef ons het lichte cynisme. Maar soms kan een mens niet anders dan cynisch worden. Heel wat Oxfam-donateurs kennen ongetwijfeld het gevoel. We raden de ngo echter aan in de leer te gaan bij bier – nou ja – brouwer Heineken. De Nederlanders kregen het voor mekaar om een samenwerking met uiterst gewelddadige Congolese rebellengroepering om te toveren tot een feelgoodverhaal. Watch and learn, Oxfam.

Die van RoundUp, die onkruidverdelger met het vermaledijde glyfosaat in, volgden alleszins dezelfde cursus PR. Terwijl er jarenlang weg en weer studies over glyfosaat werden besteld en al dan niet gemanipuleerd, ontdekten vorsers van de universiteit van Caen dat niet glyfosaat de belangrijkste boosdoener voor onze gezondheid is, maar wel andere, veel gevaarlijkere nevenproducten die in alle herbiciden te vinden zijn. Een briljant staaltje PR. Mocht het niet zo schandalig zijn.

Gelukkig hoeven we binnenkort niet meer bij de dokter langs te gaan met eventuele klachten na het sproeien van het gazon met RoundUp. Althans niet bij een menselijke arts. Als het van Google en andere reuzen uit de Siliconen Vallei afhangt, worden we binnen afzienbare tijd continu gemonitord door artificieel intelligente apparaatjes die ons waarschuwen wanneer we te veel herbiciden binnen hebben gekregen, en ons vervolgens direct aanraden welk medicijn we via Amazon kunnen bestellen.

De artificieel intelligente toekomst lacht ons ietwat metalig toe! Dat een stel onderbetaalde freelancers daarvoor eerst robots moet tonen hoe je boodschappen doet, dat nemen we er toch gewoon bij?

LEES OOK
Tom Cochez / 13-10-2018

Een vriendelijk gezicht brengt overal licht

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met verkiezingen en niets dan verkiezingen.
gelukkig
Jan Walraven / 19-08-2017

Over geweldspiralen, Leopold II, Google Docs en een Ecowijk

Op zondag serveert Apache een dwarse kijk op de actualiteit van de voorbije week.
Het Oostends standbeeld van Leopold II (Foto: ID (c) Firmin De Maitre)
Jan Walraven / 13-08-2017

Over eieren, vuur, furie en Gentse OCMW-gronden

Op zondag serveert Apache een dwarse kijk op de actualiteit van de voorbije week.
trump kip joe flood