
Vervuilers ontmaskerd
De oorzaken en desastreuze gevolgen van de klimaatopwarming zijn ondertussen genoegzaam bekend. Al zijn er natuurlijk nog steeds mensen en groepen die het licht van de zon ontkennen, of zich niet veel van hun rol in het veroorzaken van de klimaatcrisis lijken aan te trekken. The Guardian ontmaskert in een nieuwe onderzoeksreeks deze vervuilers van milieu, klimaat én debat. Dat de giganten van de fossiele industrie nog steeds de grootste vervuilers zijn, hoeft niet te verbazen. De Britse krant brengt ook de duistere krachten achter de klimaattwijfel aan het licht. En wijst tegelijk op de opvallende rol die Google en de rest van Silicon Valley in dit gevaarlijke spel spelen.
Terwijl heel veel geld gaat naar het ontkennen en twijfel zaaien over klimaatopwarming, worden klimaatmaatregelen nog steeds weggezet als te duur, en klimaatdoelen als te weinig realistisch. Ondertussen warmt de planeet verder op, en tikt de tijd om er iets aan te doen genadeloos weg.

Chinese big brother
Lange tijd, en vooral na de val van de Berlijnse Muur, was het Westen er heilig van overtuigd dat de liberale democratie en het kapitalisme als onafscheidelijk duo de titanenstrijd der maatschappijmodellen in hun voordeel hadden beslecht. Het einde van de geschiedenis werd afgekondigd, en we konden allemaal gezellig en rustig verder consumeren. En toen was er China. In naam nog socialistisch/communistisch, in de feiten een eerder ongeziene hybride van kapitalisme en staatsgeleide economie, gekoppeld aan een autoritair politiek regime, waar de ongelijkheid de pan uit swingt en tegelijk miljoenen mensen uit de armoede worden geheven. In de jaren negentig stelde het Westen zijn hoop, behalve op haar politieke en economisch model als exportproduct, ook nog op het internet als ultieme bevrijder en breekijzer van autoritarisme.
Ook op dat vlak geeft China het Westen lik op stuk, werpt London Review of Books op. De Communistische Partij zet 'big data' en alles wat met online toepassingen en slimme toestellen te maken heeft ondertussen helemaal naar zijn hand, om er de ideale Chinese burger mee te kneden.
Een robot maakt nieuws
Dat de zoekmachine van Google je zinnen aanvult wanneer je begint te typen in de zoekbalk zijn de meeste onder ons intussen wel gewoon. De techgigant ontvouwde recent nog een nieuw staaltje van voorspellende taaltechnologie. Deze 'feature' kan op basis van automatische analyse van al je e-mails in jouw plaats de antwoorden schrijven op nieuwe e-mails. Als je dat zelf toelaat, tenminste. The New Yorker kijkt verwonderd naar dit fenomeen en vraagt zich af of het binnenkort zelf uit de markt zal worden geconcurreerd door een volautomatische schrijfmachine.
Moeten journalisten vrezen voor hun job? Bestaat er binnen afzienbare tijd zoiets als robot-onderzoekjournalisten? (En zullen die dan ook schandalen bij Google onderzoeken?) We wachten in spanning af.
