DOSSIER - 47 ARTIKELS

PFOS-schandaal

3M in Zwijndrecht
De fabriek van 3M in Zwijndrecht (© David Pintens (Belga))

De nefaste impact van het chemische goedje PFOS - het 'eeuwige gif' - op mens en milieu is al jaren bekend, maar de politieke verantwoordelijken deden er al die tijd het zwijgen toe. Beleidsmakers waren op de hoogte van de raadgevingen om geen eieren van eigen kippen te eten, groenten uit de eigen moestuin te vermijden en kinderen niet op vervuilde grond te laten spelen. Ze deden er niets mee.

De doorzichtige pogingen om de fouten af te wenden op de administratie kunnen niet verhullen dat alle pijlen in de richting van de politiek wijzen. 

Een parlementaire onderzoekscommissie moet uitzoeken wat er precies gebeurde. Hoe kan het dat al die tijd niets gebeurde? Welke rol speelt de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM in het verhaal? Welke politici hebben boter op het hoofd? En is het gebrek aan politieke dadendrang innig verweven met het Oosterweel-dossier? De tunnel die de Antwerpse ringweg sluit, wordt immers gegraven in de sterk vervuilde grond, vlak naast de terreinen van 3M.

info
panorama_fish_eye Juli 2022
panorama_fish_eye Mei 2022
panorama_fish_eye April 2022
panorama_fish_eye Maart 2022
panorama_fish_eye Februari 2022
panorama_fish_eye Januari 2022
panorama_fish_eye December 2021
panorama_fish_eye November 2021