Café Apache • Desinformatie en jongeren

7 april 2022 Redactie Apache
café apache desinformatie en jongeren
Zijn jongeren vandaag gevoeliger voor manipulatie en desinformatie, of zijn ze net bewuster van de gevaren? (Annie Spratt (Unsplash))

Sociale en online media serveren ons dagelijks een flinke portie eenzijdig nieuws, fake news en andere foute en misleidende informatie. Dat verdeelt onze samenleving, en maakt het ontzettend moeilijk om te weten wat waar is en wat niet.

Zijn jongeren vandaag gevoeliger voor manipulatie en desinformatie, of zijn ze net bewuster van de gevaren? Wie gebruikt (of misbruikt) deze media om hun kijk op de wereld te beïnvloeden? En waarom?

Op de Dag van de Jeugdjournalistiek gaat Apache-journalist Hind Fraihi hierover in gesprek met Amir Bachrouri, Kristien Bruggeman, en Ramos Sama.

Ben jij er graag bij?

Volg het gratis debat op zaterdag 23 april om 11u in theater TriArte (Antwerpen). Je kan je inschrijven op apache.be/inschrijven.

De sprekers

Hind Fraihi

Hind Fraihi modereert het debat. Ze is journalist voor Apache en verantwoordelijk voor het project CrossOver, waarbinnen algoritmes van sociale media geanalyseerd worden op zoek naar desinformatie.

Amir Bachrouri

Amir Bachrouri is voorzitter Vlaamse Jeugdraad en kersverse columnist bij Knack.

Kristien Bruggeman

Als directeur van LAB Gedreven Onderwijs hecht Kristien Bruggeman veel belang aan een vak journalistiek in het secundair onderwijs. LAB is dan ook de enige middelbare school met een module journalistiek in het curriculum.

Ramos Sama

Creatieve duizendpoot Ramos Sama is deel van het Urban Art collectief Osei Bantu. Je kent hen onder meer van de komische webserie Afrobelg.

 

Dit Café Apache is een samenwerking van Apache, StampMedia en CrossOver.

What the Media!?

Zaterdag 23 april organiseert StampMedia What the Media!?, de eerste Dag van de Jeugdjournalistiek. Jongeren van 12 tot 25 jaar kunnen in Antwerpen gratis experimenteren met de meest diverse media. Laat je inspireren door bekende mediafiguren, zet jouw prille journalistieke stappen, ontdek de ins en outs van het redactieleven en zoveel meer.

Dit artikel is een gevolg van onze deelname aan CrossOver, een project dat algoritmes van sociale media analyseert op zoek naar desinformatie.
LEES OOK
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Redactie Apache / 07-10-2021

Grace Blakeley in Café Apache

Grace Blakeley over de toenemende macht van een kleine groep bedrijven.
Grace Blakeley
Karl van den Broeck / 05-07-2021

‘Voor een echt alternatief moet links macht opbouwen’

Grace Blakeley over de weg die links moet volgen na de pandemie.
Grace Blakeley