Projectontwikkelaar Fornuisgate moet Apache schadevergoeding betalen

Tom Cochez
Slachthuis-web©LisaDeveltere_IMG_2818
De Slachthuissite in Antwerpen. (© Lisa Develtere (Apache))

Opvallend is dat het hof van beroep Erik Van der Paal ook een schadevergoeding oplegt wegens tergend of roekeloos hoger beroep. Hij moet twee individuele journalisten elk 5.000 euro schadevergoeding betalen.

De tsunami aan klachten die de projectontwikkelaar tegen Apache opstartte, is een vorm van SLAPP: Strategic Lawsuit Against Public Participation. Daarmee hoopt hij Apache het zwijgen op te leggen.

Favoriete bouwpromotor

Ook in beroep onderschrijft de rechtbank het maatschappelijk belang van het achterliggende onderzoeksjournalistiek werk. De rechtbank geeft aan dat de betrokken journalisten met respect voor de journalistieke deontologie handelden.

Ook de vierde poging van Erik Van der Paal om Apache te laten veroordelen is mislukt

Daarmee is ook de vierde poging van Erik Van der Paal om Apache te laten veroordelen mislukt. Eerder vielen zowel Van der Paal (via ontwikkelaar Land Invest Group) als de voormalige kabinetschef van Bart De Wever (daarvoor betaald door Erik Van der Paal) Apache aan wegens onze berichtgeving over schimmige vastgoeddeals in Antwerpen. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake kon zijn van laster of eerroof.

Daarna volgde een strafklacht naar aanleiding van dossier De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever.

De eerste aflevering van die reeks bevat onder meer een filmpje waarop te zien is hoe Van der Paal een aantal opvallende gasten begroet aan de ingang van sterrenrestaurant ’t Fornuis. De correctionele rechtbank oordeelde vorig jaar dat het filmpje geen schending van de privacy inhoudt en dat Apache niets kon verweten worden.

Steun

Het filmpje zorgde voor onrust in de hoogste politieke regionen. Er is immers op te zien hoe naast een rist aangebrande Franstalige (ex-)politici zoals Stéphane Moreau, Alain Mathot, Jean-Claude Fontinoy en Luc Joris, ook het bijna voltallige Antwerpse schepencollege afzakte naar ’t Fornuis.

De uitspraak van het hof van beroep is niet enkel een streep door de rekening van Erik Van der Paal, het is ook een blamage voor het (voormalige) Antwerpse schepencollege van Bart De Wever

Daar konden burgemeester en schepenen rekenen op een allerhartelijkste ontvangst door de projectontwikkelaar die in de periode ervoor en kort erna omstreden vastgoeddeals kon beklinken met de stad.

De uitspraak van het hof van beroep is niet enkel een streep door de rekening van Erik Van der Paal, het is ook een blamage voor het (voormalige) Antwerpse schepencollege van Bart De Wever. De burgemeester deed er in de nasleep van Fornuisgate alles aan om Apache weg te zetten als riooljournalistiek.

Op die manier ondersteunde hij Van der Paal op z’n minst moreel bij het indienen van zijn zoveelste klacht tegen Apache. Die klacht keert zich nu tegen Van der Paal en bijgevolg ook tegen zijn gasten in ‘t Fornuis.

Deze juridische intimidatie kostte Apache ondertussen al 70.000 euro. Geld en ook tijd die we liever in diepgravende journalistiek hadden geïnvesteerd.

Enkel met de hulp van onze leden en coöperanten weerstaan we deze intimidatie.

Dankzij jouw steun kunnen we de laatste steen omdraaien in dit dossier, maar ook in andere politiek beladen bouwdossiers. Met elke nieuwe abonnee, met elke nieuwe gift worden we sterker, en kunnen we nog beter de politieke en economische macht bevragen en wantoestanden blootleggen.

Maak mee het verschil. Steun Apache.

LEES OOK
Tom Cochez / 18-10-2022

Ook Hof van Cassatie stuurt Erik Van der Paal wandelen

De tsunami aan procedures van de projectontwikkelaar tegen Apache strandt (voorlopig) bij het Hof van Cassatie.
(Toenmalig) schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA) buigt voor Erik Van der Paal.
Steven Vanden Bussche / 10-06-2022

Roep om wetgeving tegen SLAPP klinkt steeds luider

Een schadevergoeding voor een tergende rechtszaak is hoogst uitzonderlijk.
SLAPP
Karl van den Broeck / 10-06-2022

De impliciete schuldbekentenis van Bart De Wever

De burgemeester van Antwerpen heeft intussen zijn ongelijk over Fornuisgate toegegeven. Zij het dan in alle stilte.
bart de wever guerrilla
2 REACTIES
Claus Bertels09-06-2022 14:57:13
Proficiat!
freddy demeyere10-06-2022 12:48:39
belgie is het beloofde land voor kafka