Wanneer The New York Times van Arabische lente een horrorwinter maakt

Christophe Degreef
Schermafbeelding 2016-08-26 om 08.51.58

De lezer leert hoe lelijk een oorlog concreet is, maar ook hoe onzekerheid en het lange wachten - zonder duidelijk doel - misschien nog kenmerkender zijn voor conflict dan massaal geweld zelf.

Grote minpunten aan het verhaal zijn evenwel dat The New York Times vergeet te vermelden dat ze in een niet zo ver verleden zelf de invasie van Irak gesteund heeft op een zeer naïeve manier, en dat ze hetzelfde deed met de Arabische lente. Pas nu ontdekt men dat de lente geen lente is, maar een hongerwinter.

Op de vergeten historische feiten - dat de Arabische wereld ook zelf faalt in het doorbreken van koloniale grenzen, bijvoorbeeld, en dat dat niet altijd de schuld van het Westen is - en de afwezigheid van de godsdienst in het stuk, valt ook heel wat op te merken. Maar lees vooral zelf. Het is per slot van rekening een gedurfd stuk.

 

LEES OOK
Jan Walraven / 09-11-2017

Britse geheime dienst knapte vuile werk van Gaddafi op

Na 9/11 haalden de Britse en Libische geheime diensten de banden aan, schrijft The Guardian. Zo hielp de MI6 met het opsporen van dissidenten.
1200px-Muammar_al-Gaddafi,_12th_AU_Summit,_090202-N-0506A-324
Jan Walraven / 19-05-2017

"Als het van ons afhing, stuurden we alle Arabieren naar Brazilië"

Vijftig jaar na de Zesdaagse Oorlog maakt Israël de ministeriële archieven openbaar. Haaretz reconstrueert wat er achter de schermen gebeurde.
D685-097
Jan Walraven / 16-08-2016

Present at the Creation

De ontstaansgeschiedenis van Islamitische Staat, uit eerste hand verteld.
ISIS-strijders in Irak (Foto: Wikipedia)