
Het Ros Beiaard verlaat slechts eens om de tien jaar zijn loods in Dendermonde. Een uniek event voor Vlaanderen. En een prachtig onderwerp voor een volkse fotoreportage. Dat dachten we ook op de redactie van Apache.
Overtuigd
Maar het mocht niet. Onze fotograaf stelde zondagmorgen miserie vast. Een dag voordien had hij nog vrolijk foto's gemaakt in de regen, maar jammer genoeg was zijn fototoestel het Belgische weer grondig beu. Water sijpelde in de camera en de elektronica weigerde dienst.
Een rondje bellen hielp niet. De fotoreportage over de Ros Beiaardommegang wordt daarom uitgesteld tot 2020. Een Aalstenaar fluisterde ons nog in het oor dat ook zij een Ros hebben, en het gaat elk jaar uit: het 'Ros Balatum'. Maar overtuigd is de rest van de redactie niet.
Waakzaamheid
Een pen blijft toch nog altijd het meest betrouwbare werktuig van de journalist.
Elders op de website vindt u een reportage over het volksfeest 'Ducasse Rituelle de Mons'. De video valt onder het label 'Lab' van Apache News Lab en is een eerste experiment met het audiovisuele medium. We hebben nog heel wat te leren: van een goede uitspraak en ademhaling over stabiele beelden tot een betere voorbereiding en een grotere waakzaamheid.
Toch staat de video, met al die kleine gebreken, online. 't Is niet perfect, maar het geeft een prachtig beeld van een in Vlaanderen zogoed als onbekend volksfeest. En het past bij het journalistieke experiment Apache.
Tegenvallers
Eigenlijk hadden we veel meer in petto. Onze reportagecrew trok naar Bergen om er te achterhalen hoe het toch komt dat burgemeester Elio Di Rupo er zo populair is, en of hij een goede eerste minister zou zijn.
Jammer genoeg liet – ook daar – de techniek ons in de steek. Baharak Bashar nam in haar beste Frans interviews af, maar thuis stelden we vast dat de microfoon kapot was. Resultaat: onverstaanbare interviews. Met een alternatieve reportage proberen we onszelf wijs te maken dat we zondagochtend niet voor niets zijn opgestaan om halfzeven.
Maar de tegenvallers houden ons niet tegen om de uitgebreide mogelijkheden met de internetmedia verder te verkennen. Hoewel een pen toch nog altijd het meest betrouwbare werktuig blijft van de journalist. ;-)
Bram Souffreau