E-book gemeentefusies: kleine steden, grote dorpen

Glen Joris
webheader
"Er is voor geen enkel probleem een militaire oplossing." (Foto RV)
Nu te koop: het e-book “Kleine steden, grote dorpen. Hoeveel burgemeesters verdraagt Vlaanderen?"

Het eerste e-book van Apache ligt in de digitale rekken. Het e-book, geschreven door Michiel Petitjean, pikt in op de oproep van Liesbeth Homans om "de slagkracht van gemeenten te vergroten” en vrijwillig te fusioneren. Hoewel er een stevige financiële incentive aan wordt gekoppeld, gaven voorlopig slechts twee gemeenten gehoor aan die oproep.

Wat nu, mevrouw Homans?

De verplichte fusiegolf van 1977 ligt nog vers in het geheugen en is zeker nog niet in elke (fusie)gemeente verteerd. De overheid drong toen het aantal gemeenten drastisch terug en maakte daarbij een paar politieke blunders van formaat.

Hoe gevoelig het thema ook is: de meeste experts zijn van mening dat schaalvergroting noodzakelijk zal zijn. De vraag is op welke manier dat precies zal gebeuren, en welke politicus echt de moed zal hebben om die taak op zich te nemen.

E-book gemeentefusies

In het e-book "gemeentefusies: kleine steden, grote dorpen" schetst Michiel Petitjean een stand van zaken van de moeilijke verhouding tussen gemeenten onderling, maar ook tussen gemeenten en provincies, het bestuursniveau dat één trap hoger staat in de hiërarchie. Verder geeft het e-book ook een overzicht van de voornemens van de politici en van de resultaten op het terrein. En vooral van de kloof die daartussen gaapt.

Heb je een lidmaatschap op Apache? Dan lees je het eerste e-book van Apache helemaal gratis. Niet-leden kunnen het e-book aankopen voor slechts vijf euro.

Lees nu (.epub) Lees nu (.pdf) (voor leden - gratis) Bestel nu (voor niet-leden - 5 euro) Het e-book is ook beschikbaar op Bol en Amazon.

We raden aan om het e-book via de applicatie van Kobo te lezen. De applicatie is online beschikbaar voor iOS, Android, Blackberry, Windows en Desktop. Via de applicatie kan het boek aangekocht worden, maar kan je het e-book ook importeren.

Karl van den Broeck schreef de inleiding van het e-book

"Er is voor geen enkel probleem een militaire oplossing." (Foto RV)
Karl van den Broeck, hoofdredacteur Apache

“Een must-read voor iedereen die wil weten wat er op de tafel ligt van de volgende Vlaamse regering. Ze kan zich namelijk geen halfslachtige keuzes meer permitteren. Ofwel kiest ze voor krachtige provincies, die de gemeenten kunnen blijven helpen, ofwel geeft ze meer slagkracht aan de centrumsteden.”

Lees meer

LEES OOK
Redactie Apache / 01-06-2017

Ryanairbaby's: Belgische baby's uit Spaanse eicellenhandel

Journaliste Céline Gautier onderzocht de lucratieve business van eiceldonatie: achter een façade van liefdadigheid gaan harde economische belangen schuil. Ze kreeg voor haar werk…
Webp.net-resizeimage-2-compressor
Redactie Apache / 10-04-2017

Gegeven Woord: Ingrid Vander Veken in gesprek met tenoren van de Vlaamse journalistiek

Apache en uitgeverij Polis bundelen de interviews van Ingrid Vander Veken met tenoren van de Vlaamse pers tot een heus e-book.
ingrid_vanderveken_sigridspinn-compressor
Tom Cochez / 26-05-2011

Van het vagevuur in de hel (2011)

Abd Al Rahim Abdul Rassak Janko prijkte op de 'Most Wanted'-lijst van de FBI. Hij werd door de Verenigde Staten als topfiguur in al-Qaeda opgevoerd. In 2002 werd hij in een…
Vanhetvagevuur2