Ryanairbaby's: Belgische baby's uit Spaanse eicellenhandel

Redactie Apache
Webp.net-resizeimage-2-compressor

België heeft niet genoeg eiceldonoren om aan die toenemende vraag van onvruchtbare vrouwen te kunnen voldoen. In Spanje zijn er door de economische crisis wel genoeg jonge vrouwen bereid om eicellen af te staan. Tegenover de ingreep, die niet helemaal zonder risico is, staat een vergoeding van 1.000 euro. Achter een façade van liefdadigheid – voortplanting zonder grenzen – gaan harde economische belangen schuil.

Europa heeft geen eengemaakte regelgeving rond eiceldonatie, waardoor kapitaalkrachtigere vrouwen kiezen voor landen met de grootste kans op succes. België en Spanje staan hoog op het verlanglijstje.

Barcelona telt een dertigtal vruchtbaarheidsklinieken. Elk jaar worden er honderden Ryanairbaby’s geboren in ons land dankzij Spaanse eicellen.

Webp.net-resizeimage-compressor
© Dina Kathelyn

Journaliste Céline Gautier onderzocht voor Médor, de Franstalige partner van Apache, de lucratieve business van eiceldonatie. Apache vertaalde het werk in een e-book, geïllustreerd door Dina Kathelyn. Céline Gautier ontving met het onderzoek een Belfius Persprijs.

> Lees nu het e-book voor 5 euro (E-BOOK versie of KINDLE-versie)

Webp.net-resizeimage-2-compressor
© Dina Kathelyn
LEES OOK
Redactie Apache / 10-04-2017

Gegeven Woord: Ingrid Vander Veken in gesprek met tenoren van de Vlaamse journalistiek

Apache en uitgeverij Polis bundelen de interviews van Ingrid Vander Veken met tenoren van de Vlaamse pers tot een heus e-book.
ingrid_vanderveken_sigridspinn-compressor
Glen Joris / 05-01-2017

E-book gemeentefusies: kleine steden, grote dorpen

Hoeveel burgemeesters verdraagt Vlaanderen?
webheader
Tom Cochez / 26-05-2011

Van het vagevuur in de hel (2011)

Abd Al Rahim Abdul Rassak Janko prijkte op de 'Most Wanted'-lijst van de FBI. Hij werd door de Verenigde Staten als topfiguur in al-Qaeda opgevoerd. In 2002 werd hij in een…
Vanhetvagevuur2